Otsing sellest blogist

teisipäev, 11. august 2009

KÜSIMUS ÕIGEST PAIKNEMISEST SÕIDU JA/VÕI JALGRATTATEEL

Kui mäletate, siis 104. treeningus tekkis meil pisikene liikluseeskirja alane küsimus. Kuidas siis oleks õige liigelda maanteerattaga? Võib seda teha sõidutee ääres või peaks seda tegema ikkagi jalgrattateel?

Pöördusin selles küsimuses vandeadvokaat Indrek Sirgi www.sirk.ee poole ning siin on tema vastus:


Jalgrattaga liiklemise nõuded on reguleeritud liikluseeskirja XXV peatükis.

LE § 234 sätestab, et jalgrattaga peab sõitma jalgrattateel, selle puudumisel sõidutee äärmisel parempoolsel rajal.

Samasuguse nõude kehtestab ka uus liiklusseadus (ei ole veel vastu võetud, kuid on juba Riigikogu menetluses) - § 30.

Õiguslikus mõttes on jalgrattaga liiklejal kohustus liikude jalgrattateel. Seega kui jalgrattateel liiklemine tundub ohtlik, siis tuleb valida kas ohutum sõiduviis (liikuda aeglasemalt) või valida selliseks sõitmiseks mõni teine tee. Kehtiv õigus ei anna kolmandat võimalust - kas see on mõistlik ja õige või mitte, on igaühe enda otsustada.

Eraldiseisev jalg- ja jalgrattatee võib tähendada ka seda, et sõiduteel ei pruugi olla arvestatud jalakäijate ja jalgratturitega. See tähendab, et sõidutee võib olla kitsam, teepeenar puududa jne. Seetõttu võib (aga ei pruugi) sellises kohas sõiduteel jalgrattaga või jalgsi liikumine olla ka ohtlikum kui teel, mille kõrval puudub eraldi jalgrattatee.

Asjast huvitatutel on võimalik uue liiklusseaduse eelnõu kohta oma ettepanekuid esitada - esimene lugemine Riigikogus 16.09.2009.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar