Otsing sellest blogist

esmaspäev, 15. juuni 2009

80 TREENING: SAMAL RAJAL TULEVASE OLÜMPIAVÕITJAGA

Täna oli siis selline lugu, et tegin trenni koos Barret O'Brockiga - USAst pärit triatleediga, kes on praegu sugulastel Eestis külas. Väga muhe vana. Eesti nimi on tal Müts. 21. aastane. Miks ma arvan, et ta on tulevane olümpiavõitja?

Aga sellepärast, et tal on sisu ja sihikindlust. Müts ei lõhu ennast liiga - ta treenib pikalt ning põhjalikult. Ujub suurepäraselt, usun ka et jookseb ja sõidab ratast - seda pole me veel koos treeningud, aga ikkagi. Hea näide tema kohta on see, et kui Eesti sõbrad küsisid, et palju Sa siis täna ratast sõitsid - siis Müts ei osanud täpselt öelda, aga ära oli pool päeva ja ütles et sõitis kahest linnast rattaga läbi... :)

Aga siis treeningust: läbisin 2200 meetrit ning raske oli. Polnud sugugi nii, nagu võinuks toreda nädalavahetuse põhjal arvata. Tegelikult plaanisin alguses ujuda 2500 meetrit - aga ei tulnud välja. 2200 peal tundsin, et tänaseks aitab.

Mingi uus ujumisvõte tekkis ka. Ma kusjuures ei tea kas see on õige, aga edasi läks kiiremini. See on selline kõigutamine. Et mitte ainult sinna poole ei kõiguta keha kuhu hingad, aga ka teisele poole. Alguses oli veider, aga pärast oli päris hea nii edasi minna. Pean Ain-Alari käest uurima, mis värk sellega on ja kas nii on õige teha. Eks ma siis annan märku ka - kui olen taga kontakti saanud. Võimalik, et ta ütleb et unusta ära - see on täielik kräpp ja nii ei tohi.

Homme tahaks ratast sõita - aga kui ilm on ikka sügisene nagu praegu, siis tuleb ilmselt rahulduda jooksu või ujumisega.

9 kommentaari:

  1. Kõigutamine ongi õige. Egas siis ju ainult ühele poole ei hinga, kui üle 3 tõmeb õhku võtad, siis kõigud ju paratamatult mõlemale poole.

    Dea ilmselt seda sulle kunagi seletas, kas pole?

    VastaKustuta
  2. Seletas seletas, aga ma hingan üle 1e, mitte üle 3. :)

    VastaKustuta
  3. Noh, jah. Samas mehhaanika peaks jääma samaks, hoolimata sellest, kas pea on küljel ja võtab õhku või pea on vees ja vaatab põhja.

    Huvitav on tegelikult see küll, et keha oskab ise ka, ilma treenerita, optimaalsemale tehnikale üle minna.

    Edu igal juhul ja mine käi tee rattaga üks tiir väljas. Trotsi ilma.

    VastaKustuta
  4. No aga mis sa Toomas veel ootad siis, proovi ujuda iga 3 tõmbe tagant hingates, müstiline vahe on. Ma eluaeg ujunud iga tõmbe tagant/ühele poole hingates ja nüüd uue stiiliga on tunne, nagu oleks alles ujuma õppinud, minek on hoopis teisest puust. Peamine eelis on see, et keha ei kõigu enam igas võimalikus suunas, vaid liigub stabiilselt otse.

    VastaKustuta
  5. Aga näita mulle palun kui palju triatleete ujub üle 3e? Millegi pärast ujub suurem osa neist üle 1e...

    VastaKustuta
  6. Stardis ma saan aru, kuna seal peab niikuinii pea veest nii kaugel hoidma kui võimalik. Samas vaadates videosid pika triatloni ujumise keskosast, kus igaüks on juba rütmis sees, sisi julgelt pool tundub küll üle kolme tõmbe ujuvat.

    Ma arvan, et Ain võib selle koha pealt küll täpsemini valgustada. Iseasi, kas tal on aega jälgida võistluse käigus, mis teised teevad :)

    VastaKustuta
  7. Äkki peaks Ain sulle õpetama ka seliliujumist? See stiil pole küll täpselt krool tagurpidi, kuid päris palju paralleele on võimalik tõmmata. Saan aru, et augustini pole kaua aega jäänud, kuid 2 või 3 trenni keskendumist mingile muule harjutusele ei tohiks küll mööda külge alla joosta. Koormuse saab keha ikka kätte ning vee tunnetamine erinevate nurkade alt ei tohiks kahjulikult mõjuda.

    Igaljuhul, palju jõudu!

    VastaKustuta
  8. Tänud soovituse eest Kristjan, ma oskan ujuda selili nii tavalist kui selilikonna - kunagine ujumistreeningu pärand. Aga Sinu märkusest on kasu - nüüd kus ma hakkan kroolist mõtlema, siis paralleel seliliujumisega on väga hea nõks. Aitäh Sulle!

    VastaKustuta
  9. Nagu ma aru saan, siis on see suht individuaalne, kas hingata iga 2 või 3 tõmbe järel? Meil trennis ujuvad nt kõik hingates erinevale poole iga 3 tõmbe tagant. Leidsin ka mõned videod:
    http://www.youtube.com/watch?v=96z17wAM53g&feature=fvw
    http://www.ehow.com/video_4977982_breathe-swimming-freestyle.html
    Neist selgub, et iga 3 tõmbe tagant erinevale poole hingamine on efektiivseim ja ka enamlevinud ujumise variant.

    VastaKustuta