Otsing sellest blogist

esmaspäev, 9. august 2010

UUDISED TELEMAJA HANKEOSAKONNAST

Niisiis - nüüd pisike ülevaade sellest, mida on sügisest oodata ETV ja ETV2 kanalitele. Minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt, on mida oodata! Juttu tuleb Hankeprogrammist, ehk siis neist saadetest, mida mujalt maailmast eesti vaatajale varutakse.



Kuna “Väike maja preerias” on sari, mis mõnede arvates võiks olla hea igapäeva sarja sünonüümiks, ning silmas pidades nüanssi, et peaaegu põlvkonna jagu inimesi pole seda sarja näinud, otsustas ETV tuua pereväärtusi au sees hoidva Väikse maja preerias Eestisse – mistap on kõigil võimalus see kvaliteedile rõhku panev USA sari uuesti ära vaadata. ETV on ostnud Metro Goldwyn Mayerilt (MGM) sarja kõik hooajad, seega jõuab eesti televaatajani 205 episoodi.

Teisipäeviti jätkub draamasari “Kodutänav”.
Kui see lõpeb, jõuab eetrisse BBC sari Married, Single Other. Vahel võib mõnel sarjal olla vaid kuus osa, kuid need osad on nii võimsad ning liigutavad Sind inimesena nii hinge põhjani, et mõju, mida see sari avaldab on suurem – kui me arvatagi oskame. Married, Single Other on sari inimestest, elust, aga ennekõike armastusest ja tunnetest. Tõenäoliselt on tegu ühe viimase aasta maailma parima sarjaga ja seda päris ausalt, ilma turunduslikku ülepaisutatud udujuttu takerdumata. Kes vaatab, see saab ise aru!

Reedel jõuab ekraanidele HBO kauaoodatud sari Pacific, millega ETV tähistab ühtlasi ka teise maailmasõja lõpu aastapäeva. Tom Hanksi ning Steven Spielbergi produtseeritud sari keskendub Teisele maailmasõjale ning eriti Vaiksel ookeanile aset leidnud võitlustele.

Kui 10 osaline Pacific lõpeb, alustame samas kohas BBC sarjaga Spooks, mis muudab reede õhtud väga seikluslikuks – sest Briti luure MI5 töödest ja tegemistest pajatav sari on umbes nagu James Bondi filmid, ainult et kõik kaasaegsed ja isegi ehk veidi põnevamad.

Laupäeviti kell 21:35 jätkub oma tuntud headuses – Kiirabihaigla, millest tänaseks on võrsunud kümneid kloone – kuid päeva lõpuks on siiski vaid üks Kiirabihaigla ja see jookseb ETVs.

Pühapäeviti jõuavad eetrisse humoorika Minu pere uued osad.
Pühapäeva õhtul jätkub Briti krimi õhtu – juba eestlastele armsaks saanud Midsomeri mõrvad jätkuvad juba 12. hooajaga, neile järgnevad Miss Marple ning Lewis’e uued hooajad.

Jõulukuul on aga plaan vaatajaid üllatada uue kolmeosalise sarjaga Sherlock.
Võrdselt ETVs jooksva Hercule Poirotiga on ikooni staatust nautiv Sherlock Holmes alati moodne mees – lihtsalt maailm on vanemaks saanud. Nüüd on Holmes nii tagasi kui olla saab, kergesti ärrituv, tark, raske iseloomuga ohtlik mees. Peasoas näeme Benedict Cumberbatchi. Aga kui on Holmes, siis peab olema ka Watson. Ootamatu kohtumine Afganistani sõjast naasva John Watsoniga (Martin Freeman) viib kaks täiesti erinevat meest kokku, ent Holmesi intellekt segatuna Watsoni pragmaatilisusega, moodustavad murdmatu liidu, mis kurjategijate jaoks on tappev sõna otseses mõttes. Ilma igasuguse kahtluseta võib öelda, et see Sherlock, on uue generatsiooni Holmes. Suurbritannias tõi sarja juulis esilinastunud esimene episood telerite ette üle 7 miljoni vaataja.

Iga asi saab kord läbi, aga enne veel kui kõik Südameasja osad läbi saavad – toome vaatajani kaks viimast hooaega – mis on nii uued, et kõik osad pole veel Inglismaalgi nähtud. Kui aga Südameasi siiski lõpeb, algab samas ajavööndis kõrval külast pärit sari The Royal. Südameasja kvaliteedi märgiga ära harjunud vaatajad ei pea muretsema, sest sari on samadelt tegijatelt ning jälgib Whitby haiglapersonali rõõme ja muresid. Oluline on märkida, et paljud Südameasjast tuntud tegelased peavad võimalikuks põhjusel või teisel sarjast läbi astuda, teiste hulgas Claude Greengrass. Sarjal on 87 osa.

Esmaspäeva õhtuti eetrisse jõudvad päevakajalised Välisilma dokid jätkuvad. Nad on värsked! Vinge avalöögi selleks annab palju kõneainet pakkunud, Sundance˙i festivalil parima dokumentaalfilmi auhinnale kandideerinud Andrei Nekrassovi film „Russian Lessons“, mis jutustab 2008. aasta augustisündmustest Georgias, näidates tõelist uuriva ajakirjanduse tipptaset ning paljastades haaravalt Vene-Georgia sõja juures seni rahvusvahelisele avalikkusele teadmata tahke. Kindlasti tasub välisilma dokkidel silma peal hoida – eetrisse on jõudmas nii festivalidelt tunnustust saanud dokfilme kui erinevaid teemakuusid!

ETV loodusdokide valik algaval sügishooajal on tõeliselt põnev ja mitmekülgne, oodates kõiki loodusehuvilisi uutele rännakutele nagu ikka - laupäeva õhtuti. Kui september möödub meil koos BBC võttegrupiga Aafrikas ning oktoober Uus-Guineal, siis novembris suundume koos sarja „Wild Russia“ meeskonnaga juba pisut pikemale reisile Venemaa avarustesse - tutvume sealse äärmiselt mitmekesise looduse ning peagi juba harulduseks muutuvate loomaliikidega.



Hiljem võtame ette juba pisut pikema ja äärmiselt meeleoluka ekspeditsiooni koos tuntud Briti koomiku Stephen Fry ja loodusteadlase Mark Carwardine`ga.


Eesti uued ja peaaegu uued dokumentaalfilmid on leidnud omale kindla pesa kolmapäeva õhtuti kohe peale Foorumit. Ka uued Eesti lood on alates novembri lõpus selles reas.

ETV2

Kui nüüd tähelepanelikud väärtfilmisõpradest lugejad kibrutavad juba murelikult laupa, siis selleks pole mingit põhjust. Sest väärtfilm ei kao kuhugi – ta on lihtsalt meie teises kanalis, mis pärast digipööret peaks olema kõigil nii ehk naa puldil nupu number 2 all. (kui millegi pärast pole, siis on nüüd viimane aeg vastav vangerdus ära teha).

Väärtfilm liigub kolmapäevasele päevale harjumuspäraselt teisipäevalt, ent hea uuris on see, et väärtfilm ka algab varem, kell 21:30 – nii et järgmise päeva hommik ei pea enam väärtfilmi sõbral algama 2 tassi kange kohviga.
Lisaks paljudele väga headele linalugudele on tulemas on nagu ikka oktoobris Prantsuse filmikuu, aga nimetan ära suvalises järjekorras mõned pealkirjad, mille üle eriline hea meel on, et need meie teises kanalis eetrisse jõuavad: Once, Antichrist, Le scaphandre et le papillon, Lorna's Silence, Michael Clayton, We own the night, Gomorra, The White Ribbon, jne.

Lastefilmid on eetris nagu ikka laupäeviti ning kordusena ETV1s pühapäeva hommikuti – kus neid vaadatakse ehk enamgi – sest see filmislott on kestnud üle 20 aasta kindlasti – ning pole ka ühtegi õigustust seda lastele keelata, veel enam, vendade Grimmide muinasjutufilmid on telerite ette toonud kuuldavasti ka laste vanemad.


Pühapäeval aga on ETV2s veel eriline maius kõigile retrosõpradele ka, sest 1967 aastal valminud sari The Prisoner viib meid idüllilisse külakesse, mis osutub hoopis erru läinud agendi jaoks veidraks vanglaks. Muide Briti bänd Iron Maiden on sellest sarjast inspireerituna loonud kaks hitti: albumilt “Number of the Beasts” - "The Prisoner" ning teise loona "Back in the Village" albumilt "Powerslave".

Dokkaader pakub võimsaid autorifilme, mis juba täna kuuluvad dokumentaalfilmiklassikasse. Oktoobris on teemaks linnad, mis arenevad nii kiiresti, et ei jõua eluga sellele kiirusele kuidagi järgi (neli filmi sarjast „Cities in Speed”). Novembris on eetris filmid noortest, kes peavad tegema otsuseid, mis mõjutavad kogu nende järgnevat elu. Detsembris pühendame dokkaadri filmid armastusele.

Uue nähtusena ilmuvad ETV2 esmaspäeva õhtutesse kultuuridokumentaalid – Warholist Nollywoodini (Aafrika Hollywood), tänavakunstist moodsa arhitektuurini. Ning kuna kultuur on juba ETV2-s au sees, siis reede õhtuti alustab ka uus muusikasari „Classic albums”, mis tutvustab 70-90-date kuulsaid bände (nt U2, The Doors, Queen, Sex Pistols) läbi nende ühe albumi.

Pühapäevahommikune AegRuum alustab uute huvitavate dokidega alates 19. septembrist ning seda äsjavalminud 6-osalise BBC teadussarjaga „The History of Science“. See on sari, mida võiks näha absoluutselt iga koolijüts, õpetajatest ja vanematest rääkimata! See on lugu sellest, kuidas ajalugu tegi teadust ja teadus ajalugu, ning kuidas minevikus teadlaste poolt tekkinud ideed on loonud tänapäeva maailma. Tõeliselt huvitav ja hariv sari kogu perele! Novembris viime aga vaatajad universumi avarustesse, näidates 2-osalist sarja „Journey to the Universe“, küllaga müstikat ja põnevust peaks aga pakkuma dokfilm „Mayan Prophecies and Crop Circles“, valgustades meid erinevatest maiade ennustustest ning otsides põhjendusi kummalistele sümbolitele viljapõldudel. Aasta lõpetame aga uue kaasahaarava BBC sarjaga „How Earth Made Us“, kus olulisteks märksõnadeks on geoloogia, geograafia ja kliima ning nende roll inimkonna arengus. Sari julgete ideede ja visuaalselt rabava kaameratööga!

14 kommentaari:

  1. Muide, see idülliline külake, kus The Prisoner vangis oli, asub Loode-Wales'is ja nimeks tal Portmeirion. Kõigile Prisoneri-fännidele kindlasti koht, kus tasub ära käia :)

    http://www.portmeirion-village.com/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Portmeirion

    Rääkimata muidugi sellest, et tegu on kogu maailma teleajaloo ühe parima saavutusega.

    VastaKustuta
  2. ootan ülima põnevusega...
    tänud ülevaate eest, on, millega pikki pimedaid õhtuid sisustada!

    VastaKustuta
  3. Aga huumor? Seda on nüüd küll vähe, ainult Minu pere! Little Britain kuluks küll siia nimekirja ära. Black Adderi, Black Books'i kordamine ei teeks paha.

    Kas IT Crowd ei jäänud mitte poolikuks?

    Seriaalide valik tundub üldse kuidagi "perenaiselik". Minule piisab Õnne 13-st küll.

    Dok-, ajaloo ja populaarteaduslikud filmid on kindlasti head.

    Krimiseriaalidest sooviks kindlasti näha ka USA toodangut, näiteks Columbot, sest BBC seriaale on juba küllaga nähtud.

    Huvi pärast. Kas BBC'st saab seriaale odavamalt kui USA tootjatelt?

    VastaKustuta
  4. Hea Margus. Mõistetavatel põhjustel ei kirjutanud ma kõigest, mis eetrisse jõuab, vaid osast ja põhiliselt uutest asjadest. IT Crowd ja Hung lähevad edasi, huumorist veel Reggie Perrin, Entourage on pealkirjad, mis ei lähe kohe sügisest - kuid mis peagi jõuavad eetrisse. Pacific, Spooks, Midsomeri mõrvad ja Sherlock ja perenaiselik? Päris äge perenaine peab olema! ER, Smallville, Gilmore, Hung ja Pacific on USA asjad. Kui veidi süvitsi tutvud inglise sarjadega, siis ilmselt näed, et kõik pole sugugi mitte BBC omad - mis ETV kanalites jooksevad. Näiteks Heartbeat, Prisoner, Street, Royal, Lewis, Midsomer on BBCst sama kaugel kui Eesti Paapuast. Ja lõpetuseks vastus Sinu viimasele küsimusele on ei.

    VastaKustuta
  5. Selle posti peaks lausa välja printima, et ikka meeles oleks ekraani vaadata. Tundub palju häid asju olevat. Prisoner on muidugi ekstra üllatus :)

    VastaKustuta
  6. ja millal me siis sporti jõuame teha?! :P
    aitäh ülevaate eest. mina kui perenaine ootan suure huviga midsomeri mõrvu, lewist ja sherlockit.
    aga black books oli tõepoolest mõnusalt haige sari, seda vaataks veel :) ja muide, jeeves&wooster on ka teenimatult kaua ekraanidelt ära olnud!

    VastaKustuta
  7. Tänud, on, mida oodata! Pacificu jaoks olen liialt nõrganärviline, aga Midsomer ja teised teevad hinge rõõmsaks!

    Aga küsimus ka Kodutänava kohta - kas esimesed osad on millaski varem ära näidatud, et Jalgpalliga algas?

    VastaKustuta
  8. Nope, see suvi algas Kodutänav.

    VastaKustuta
  9. See on küll superhea uudis, et Hung jätkub. Jään põnevusega ootama.

    VastaKustuta
  10. Tead ma tahaks teile sinna hanke osakonda saata ühe tordi ausõna!
    Ja tead mille eest:O)?
    BRITI KRIMI SARJADE koju toomise eest, mul läks kohe silm märjaks suurest õnnest kui lugesin kes kõik tagasi ekraanile jõuavad.
    Oeh lähen toon taskuräti...

    VastaKustuta
  11. jaaa, miss marple ja hercule poirot jaaaaa
    sherlok holmes jaaaa
    midsomer jaaa

    :)

    A

    VastaKustuta
  12. Vau, tõeliselt head uudised :) Eriti läks nägu naerule lugedes, et tuleb Spooks ja Sherlock. Viimane tõeline meistriteos nng õnneks jätkab Moffat sarja loomist, kohe kui Doctor Whost vabaneb, Siit ka küsimus- millal tuleb ometi WHO? Ja millisest hooajast hakkate Spooksi näitama?

    VastaKustuta
  13. Toetan ette panekut Little Britain osas ja küsiks uuesti üle: kas eesti televaatajad saavad ikka kunagi Väikebritanniat näha?

    VastaKustuta
  14. Whoga on selline asi - et suure tõenäosusega see jätab suurema osa televaatajatest külmaks, on arusaamatu jne. Samas ma möönan, et ta võiks näiteks ETV2 programmis vabalt olla küll. Aga mõtiskleme ja vaatame, kuidas elu kulgeb. Kunagi ei tea neid asju :). Little Britain - momendil pole ostetud, kuid tulevikus on kõik võimalik. ;)
    Tomm

    VastaKustuta