Otsing sellest blogist

kolmapäev, 27. mai 2009

70 TREENING: VESI OLI 27 KRAADI

Täna oli vesi Kalevis 27 kraadi, täiesti ujutav. Aga arvake ära, kui soe on vesi augustis Pühajärves? Ma ei tea. Pakun et umbes 25 kraadi tuuris, ega ta vast väga palju soojem pole. Aga see selleks, ega tegelikult väga suurt vahet ei ole, kas vesi on 20 või 30 kraadi. Veidikene soojem või külmem - ega see korraliku ujumise käigus eriti rolli ei mängi. Ehk on isegi vähe külmem - parem... Aga Te võite kommentaarides mulle vabalt vastu vaielda, sest ma kirjutan praegu millestki, mida ei tea. Ehk siis mõtisklen kirjalikult.

Minu arvamus on see, et 1,9 km ujumisega on samamoodi, nagu jooksmisega - sisuliselt ei jõua ilma märgata, külma ega erilist sooja ei tunne, keskendud oma asjale ja päike/vihm/rahe/lumi: suva.

Aga trenn läks täna enam-vähem hästi. Mõõtsin 1000 m aega - see tuli 24 minutit. Pole midagi erilist, aga halb ka pole. Selline keskmine tulemus vast. Kiiremini tahaks. Aga eriti ei jaksa. Viimase otsa tegin maksimumiga - päris ära ei uppunud, sest ma ju kirjutan praegu, aga raske oli küll....

Nüüd oleme kodus diivanil ja lihtsalt naudime õhtut. Väike Troll on ülbe ja lamab inimeste peal. Unine on ka natukene ta juba. Vanem koer, Smirre vaatab luuletust, mis muidugi õigustab tema hüüdnime Poeet vägagi. Triin suhtleb Trolliga - mõõdavad üksteise ripsmeid - et kellel on pikemad. Kohe algab valimisdebatt - nii et hakakem nautima.

6 kommentaari:

  1. ..jalgpalli ei vaatagi :O?

    VastaKustuta
  2. Tomm, mul on plaan, aga see paneb põntsu su temperatuuritaluvusele. Kuna sa oled karvane nagu aff (olen märganud, kui sul ülemine särginööp lahti eksole), siis peaks sul enne triatloni üle kere kiilaks ajama. Voolujoonelisus ja vee/õhutakistus ju nõu. Et ellimineerida su järsult kasvav temperatuuritundlikus, tuleb sind ilgelt paksult hanerasvaga kokku määrida. Nõus.

    VastaKustuta
  3. tomm ujub kalipsos,eksole

    VastaKustuta
  4. Ja kalipsoga on ka 13C vees vägagi soe. 25C hakkab juba palav.

    VastaKustuta
  5. Vee temperatuur siiski mõjub parasjagu, kui oled ligi tund aega või kauem vees. Kalipsoga suvel ujudes on küsimus, kas on ok või hakkab palav. Ilma kalipsota meres tund aega ujudes hakkab tn juba külm, samas eks see külma taluvus ole mingil määral individuaalne.
    Nt 2008. a täispika 3,8km distantsi puhul, kus enamuse ujujate aeg jäi 1-2 tunni piiresse, oli Tammemäe karjääris vee temp 18 kraadi ja ainult 1 vend ujus kalipsota (see vend oli ka talisupleja, niiet pole ime). Link siin:
    http://www.21cc.ee/pt/pikk/2008.html

    VastaKustuta
  6. Vee temperatuur mõjutab ikka väga palju kui kalopsot ei kanna. Juba selline 700m ujumine jahedas (alla 20 kraadi) on täitsa "karastav". Esiteks võib väga jahe vesi algul hinge kinni tõmmata (no ma räägin harrastajatest, mitte proffidest) ja pikalt ujudes hakkab ikka külm kah, olgu ta siis võistlus või mitte :)
    Kalipsoga pole kunagi ujunud-võistelnud, nii et seda ei oska kommneteerida.

    VastaKustuta