Otsing sellest blogist

kolmapäev, 27. jaanuar 2010

TÄHELEPANEKUID VÄRBAMISEST NING TÖÖOTSIJA SAATEST

Olukord Eesti tööturul ei ole vist siis nii hull, kui tundub. Me oleme olnud küll ja küll, viimati üleeile situatsioonis – kus 3 nn. finalisti hulgast on 1 inimene puudu ning seda mitte töökoha tõttu vaid selletõttu, et kardetakse televisiooni. Mida oleks kaotada?
- Iga jumala kord saatepäeva lõppedes kuuleme me Tööotsijatelt seda, et kartused olid asjatud.
- Erakanal ja reality ei ole sama mis Rahvusringhäälingu telekanal. Esimesel juhul on tark olla ettevaatlik. ETV puhul ei tarvitse muretseda – sest meie ülesanded on teised. Tööotsija on meie jaoks tähtis, inimene on meie jaoks oluline ning mitte kedagi, mitte üheski saates ei naeruvääristata. Parandan: Mitte kedagi peale saatejuhi ei naeruvääristata, aga see on juba formaati sissekirjutatud ning kui ma ei eksi, siis saatejuht elab selle üle.
- Mida Tööotsijas osalemine annab? Suure tõenäosusega töökoha – kui mitte seda, siis tasuta nõustamise, telekogemus, enda tutvustamismomendi hea kvaliteediga lugupeetud saates. Võimaluse saada muud tööd tänu tööandjale meeldejäämisele. Uusi võimalusi.
- Lõbusaid juhtumeid on iga kord: juba ainuüksi algused on naljakad. Tiim mõtleb sellele, kuidas on kõige paremini võimalik saatejuhi üle nalja visata – sest reeglina ei saa ta ametiga hakkama. Õiged vanasõnad saabuvad pahatihti alles saate lõpus ning selleks peab juhtoperaator tavaliselt olema mõned minutid üksi suletud ruumis, kuhu meil kõigil on mõned korrad päevas asja. Sest nii tulevad kõige paremad moodsad vanasõnad.
- Mis teeb kurvaks: Saatejuhina kurvastab mind see, kui mõni tööotsija ei õiguste annast. Seda on juhtunud paar korda. Ning tavaliselt ei ole siiani tingitud olnud mitte eelduste puudumisest või rumalusest või tööga mitte hakkama saamisest. Vaid laiskusest või alkoholiprobleemist – mida saate salvestamise käigus oli võimatu märgata. Sellisel juhul tundub mulle, et me oleme justkui Tööandjat petnud. Ning kuigi need nö võimalused on viidud 0ni, esineb neid siiski.
- Rõõmsaks teeb mind aga lootus. Lootus, mida meie saade annab inimestele, kes otsivad tööd. Lootus ei lõpe kunagi saate tiitritega, 2 tööotsija jaoks, kes saatest tööd ei saa lootus ei lõpe saatega, sest tavaliselt saabuvad telefonikõned neile kas pärast saadet või mõnel juhul ka hiljem.
- Sotsiaalvõrgustikke tasub ja minu meelest lausa peab enam kasutamata. See võiks olla ikkagi värbaja esimene tööriist.
- Tänu Tööotsijale on tekkinud nn. Tööotsija süsteem – mida täna kasutatakse n. Maratis – ning ma olen Marati inimestest aru saanud, et mitte kedagi ei võetagi pärast saate kogemust muul moel tööle. So siis tööintervjuu kombineerituna praktiliste ülesannetega. Päeva jooksul näeb palju rohkem, avanevad varjatud küljed – nii positiivsed kui negatiivsed ja seda ka tööandja juures.
- Nii tööandjad kui tööotsijad kipuvad ennast alati näitama kõige paremast küljest. Tööotsija avab kõik küljed mõlema poole jaoks – mis seab aluse ausale partnerlusele.
- Tööotsimisprotsess on mu meelest nagu õnnelik abielu. Head abielud toimivad vastastikuse usalduse tingimustes, kus ennast ei valetata ilusamaks või koledamaks. Pühapäeva hommikuses pannkoogilauas meil ju maske pole. Seega on mõistlik olla ilma ka tööotsimisprotsessi käigus.

Kokkuvõtteks: Mul on hea võimalus palju jälgida ja küsida ning ise suhteliselt vähe rääkida selle saate juures. Mistap ma teen tähelepanekuid. Ning minu peamine tähelepanek on see: et tööotsimise protsessis ausus loeb.
Loeb pikemas perspektiivis leob tööotsija puhul ausus. Jätkusuutlikud ning pikad koostööd saavad alguse sellest kus tööotsija ei karda ennast näidata nii tugevatest kui nõrkadest pooltest. Ma olen kuulnud palju õõnsaid sõnu – mille taga tavaliselt peitub hoolsalt päheõpitud jutt või mõnel juhul müügimehelik surnuksrääkimine. See ei tööta või töötab ametite puhul, kuhu mina kandideerida ei tahaks. Siirus loeb. Ning siirad inimesed on võitnud alati jutumehi.

Lõpetuseks: midagi ei juhtu halba kui inimene kes on siiras ja lõpuni aus töökohta ei saa. Sest kui ta n. valetaks ennast ilusamaks, paremaks ja tublimaks – siis ühel hetkel tunneb ta ennast isegi töökohta saades kehvasti ning see kooselu lõpeb ikkagi. Siirus loeb. Sõbralikkus loeb. Professionaalsus loeb. Tööd ei tohi karta, samuti õppimist ja veel vähem Tööotsija saadet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar