Otsing sellest blogist

neljapäev, 7. jaanuar 2010

IS2:2 MISSUGUNE ARENG VÕIB ASET LEIDA TUNNI JA 20 MINUTIGA?



Te olete kindlasti kuulnud seda väljendit, et dressi ja tossuga paneme vastasele kindlasti ära. No suusavarustus oli mul küll tänasel teisel suusatamistreeningul eeskujulik ma ütleksin. Enam ei saa Priit Salumäe mind selles küsimuses tšainikuks narrida, küll aga on võrdlus kohane suusatamisoskuse kohapealt. Parandan - oli treeningu alguses kohane.

Kell 17:50 olime Triinuga Pirital parklas, samuti jõudis sinna Henrik Roonemaa, ajakirja DIGI peatoimetaja, kes meile meeldiva üllatusena oli tänasest samuti pöördunud suusatajate turvalisse perre, koos uue suusavarustusega, mille ta omale täna soetas. Helistasin meie treenerile, Alo Maidlale, kes liugles elegantse lohakusega kusagil laskumisel, ühes käes mobiil, teises suusakepid. 3 minutiga lubas ta kohal olla.



Alo on äge vana. Mulle millegipärast meeldivad sellised treenerid, kes on rahulikud, sõbralikud ja mõistlikud, kuid samas teavad mida räägivad ning on selgelt oma ala profid. Sellised karjujad ja mittesoliidsed treenerid on mu jaoks raskesti vastuvõetavad, aga samas mul pole neid elus eriti ka ette tulnud. Nii, aga Alo Maidla - võttis meid kenasti kõigepealt sappa ning viis suusad ja kepid käekõrval rajale lähemale, esimene õppetund oligi see, et kusagilt üle kraavide ja kivide pole mõtet suuskadega minna, sest ilmselt nad küll ei murdu, kuid sisemise tasakaalu võib kraavist läbisõit suusal ometigi balansist välja lüüa. Raja ääres panime kõigepealt saapad õigesse soonde ja õppisime kuidas kinnitada ja lahti võtta klambreid (nagu lapsed eksole), misjärel saime saapad suuskade külge, kepid õigetpidi kätte ja läksime rajale suusatajaid segama.

Esimene harjutus - paaristõuked. Võtsime klassika sissesõidetud suusarajale ning jalad paigal hakkasime harjutama paaristõukeid. Kepid tuleb panna umbes sidemete või suusasaabaste juurde ning lükata, kehaga kaasa aidata ja põlvi veidikene tuleb siis ka kõverdada, kuid mitte liiga madalale. Algus oli raske, aga natukese aja pärast läks paremaks. Pead ei pea tingimata hoidma ettepoole vaadatuna, vaid võiks vahepeal lasta vabalt rinnale, sest siis ei jää kael kangeks.

Teine harjutus oli lihtsalt vabatehnika harjutus ilma keppideta - üritasime V tähekujuliselt sõita, alguses jällegi üldse ei tahtnud välja tulla, veidi hiljem läks aga juba oluliselt paremaks. Samas nüüd hakkasid jalatallad valusaks muutuma. See juhtus sellepärast, et selliseid veidraid suusaliigutusi minu keha jaoks ei olnud ma teinud 10 aastat. Aga pole midagi. Ma ei kurda, läheb paremaks - no pain no gain.



Nii, ja kolmas harjutus, nagu te arvata võitegi oli esimese ja teise harjutuse ühildamine - V stiil koos paaristõugetega - seal on muidugi oluline saada kätte rütm, mida peab veidi harjutama. Väga oluline on ka tasakaal, mida peab samuti harjutama. Aga ma ütlen teile, see tunne - kui esimesed korralikumad suusaliud välja tulevad. Kui tuul vihiseb kõrvus ja liigud kiiresti nagu püssikuul. Oi see on mahe! Ausalt - eriti mõnus sport on suusatamine. Ilmselt inimesed kes tihedamalt suusatavad teavad seda ning naudivad juba ammu - aga ma ei tea miks ja kuidas minust on 30 aasta jooksul suusatamine niisuguse ringiga saanud mööda minna. Igal juhul on mul hea meel, et ta nüüd mind taas on leidnud ja üleüldse meie pere - ses mõttes, et ka Triin nautis väga tervet seda tunni ja 20 minutilist vabaõhu tretti.



Igal juhul oli selle treeningu tulemus see, et tunni aja ja 20 minutiga suutsime me teha vabastiili vägagi meenutavaid suusasamme, nii et võimas areng ma ütleks. Siin on väga oluline osa ka Alo Maidlal, kelle head nõuanded meid nö jalule aitasidki. Aitäh!
Harjutustest, tuleks veel Alo soovitusel teha hommikuti kätekõverdusi, selja ja kõhulihaste harjutusi ning sellist harjutust - vastaskäsi, vastasjalg - siis tõsta neid kordamööda - see harjutab tasakaalu ning on muidu ka väge hea etüüd kehale...



Riietusest ka: kuna me ainult ei suusatanud, vaid vahepeal ka seisime niisama ja õppisime harjutusi - siis võtsin vahepeal jope peale, nii ka Triin ja Henrik. Aga kui juba hakkas nö väljatulema, siis viisin jope autosse, sest hakkas täitsa soe. Ükski kehaosa kordagi ei külmetanud - nii et ma ütleks, et ikkagi on tõepõhi täiesti all selle jutul, mida te poes kuulete - et ei ole halba ilma, on vale riietus. Pärast treeningut tuleks ennast aga soojas hoida ja mina soovitan ka jalad sooja panna, nii nagu näiteks Triin teeb :)

9 kommentaari:

  1. tomm, tubli! - algus on tehtud! Kas plaan on siis ainult uisku sõita?

    VastaKustuta
  2. No väga uhke. See ju põhiline ongi, et suusarõõm oleks. Tore, et juba nii ruttu sellist õiget suusamõnu tunda said. See ongi põhiline, mis metsa tagasi sunnib minema.

    VastaKustuta
  3. See eelmine sai hirmus konarliku lauseehitusega postitus :(

    VastaKustuta
  4. Väga tubli.
    Millal järgmine treeinig toimub. Äkki saaks ka kasulikke näpunäiteid tehnika ja harjutuste osas.

    VastaKustuta
  5. vinge. ma võtsin nüüd ka suusatamise plaani, pole seda vist 20 a teinud.

    eelmises postituses mütsi kohta küsitu sai ühe vastuse - firma on sportful. aga millisest poest see pärit on?

    ja pildilt on näha, et treeneril on mütsi all selline valge maski moodi värk ja siis veel mingi kollane kapuuts. kas oleks võimalik teada, mis asjad need on ja kust osta. mul on pidevalt probleeme kaela ja kõrvade külmetamisega ja need asjad oleks suurepärane lahendus!

    ette tänades,
    A

    VastaKustuta
  6. Treeneril on peas/kaelas buff, mida müüakse küll vist igas spordipoes (päris kindlasti on Rademaris, Sportlandis ja ka vist Tallinna Kaubamajas). Pane google otsingusse sõna "buff" ja saad piltidelt näha ka mitmeid erinevaid kandmisviise.

    VastaKustuta
  7. Kui klassika õppimiseks läheb, siis võiksin nõu ja jõuga abiks olla. Ehk oskan ka üht-teist soovitada suuskade pidamismäärde panekul.
    Ja praegu oleks paras aeg ka mõningaid jooksuharjutusi teha, kui Stokholmi maraton ikka eesmärgiks on.

    VastaKustuta
  8. Yep A., Liinal õigus. Vastasin Sulle ka juba eelmises postituses, aga kui tahad veel nõu - siis nii palju kui ma anda oskan - kirjuta mulle toomas.luhats@err.ee.

    VastaKustuta
  9. ReMe, panen kõrvataha. Aga õpin momendil esimese hooga rohkem vabastiili. Jooskma kukun ka, juba õige varsti :)

    VastaKustuta