Otsing sellest blogist

laupäev, 9. jaanuar 2010

IS2:3 AJUTORM KOOS SUUSASÕIDUGA

Laupäeva hommikul saime Nõmmel suusaraja kõrval asuvas kohvikus kokku koosseisus Priit Salumäe, Priit Ailt ja ma. Meil oli koosolek või ajutorm (mulle ei meeldi sõna ajurünnak, mistap ma kasutan ajutormi - kõlab äkilisemalt). Mõtisklesime ligi tunni ning tulemus on selline, et minu käesoleva aasta treeningplaani teeb Maailmameister Priit Ailt isiklikult. Pole paha mis? Kui te Priitu veel täpselt ei tea, siis ta oli eelmisel aastal Pühajärve triatloni teine mees, samuti on ta füsioterapeut. (Lõpetanud Tartu Ülikooli füsioteraapia eriala (bakalaureusekraad 2006. aastal, magistrikraad 2009. aastal) Maailmameister on ta tõepoolest, kuid ühel teisel alal. Aga nagu ta ise ütleb, on ta elustiil triatloni oma - nii et selline erudeeritud, lõbus ja sitke kutt on Ailt. (fotol vasakul, paremal on Salumäe)



Igal juhul on meie treenimise tipphetk juunis - kui Vätternrundani päeval ning treeningplaan saab olema sobilik justnimelt tavalisele inimesele. Ei teki mingeid üüratuid 5-tunniseid treeninguid. Keskmiselt 4 trenni nädalas, puhkepäeval veidi pikem treening ning spordialad saavad varieeruma jõusaalist ja ujumisest kuni suusatamise ja muidugi jooksu ning rattasõiduni. Äge.

Pärast ajutormi tegin treeningu otsa, mida alustasime koos Salumäega, aga nagu peagi selgus on ta klassikat veidi harjutanud, mistõttu ta läks Harku ringile ja mina jäin oma vabastiili harjutama sinna suusastaadioni lähistele. Muidu oli kohati juba päris hea, aga ikkagi jalatallad väsivad siva ära ning hakavad valu tegema. Selle vastu võivad sisuliselt aidata vist ainult 3 asja: 1)rohkem trenni teha 2) panna veel ühed tallad suusasaapa sisse, õigemini ära lõigata esimesed pooled ja talla alla panna just need paarimillimeetri paksused toed 3) panna toetavad padjad sinna kohta kus lampjalad on - kui nad on. Ma ei oska seda talla keskosa täpsemalt muudmoodi nimetada :)

Sõitsin 50 minutit kokku, rohkem seekord ei tulnud, aga homme tahaks jälle metsa minna ja edasi harjutada. Väga tahaks juba, et need jala sisemised küljed harjuksid, aga see vist ongi suusatamise esimeste trennide võlu ja valu.

10 kommentaari:

  1. häid taldu saab spetspoodidest, nt Tervise Abi OÜ (Tallinnas mitmes kohas, Tartus-Jõhvis)

    Ei saanud küll aru, mis täpselt tallal häda teeb, aga igal juhul on tugedest-sisetaldadest mõjusam teha endale tugevad tallalihased. Algaja peaks suutma varvastega tõsta riidetükki või paremal juhul näiteks pliiatsit 50 korda ühe jalaga. Raskem harjutus on enese varvastega vaibal edasi tõmbamine - alguses võib vajadusel pöia-põlve-puusaga veidi aidata, ent peaks arenema edasi selleni, et suudaks ennast vähemalt 1-2 meetrit vaid tallalihaste abiga edasi tõmmata, keha paigal (2-3 seeriat). Seda siis paljajalu ja pärast trenni (enne trenni ei tohiks jalgu väsitada, muutuvad veel valusamaks), õnneks saab teha kodus kasvõi nö "õhtusel teleka ees olesklemise ajal". Nimetet 1-2 meetrit on üsna napp, eriti kestvusjooksuks, ja selleni jõudmisel (tavaliselt peaks siis ka valud kaduma) ei tohiks kohe harjutusega lõpetada.

    Kuna füsioterapeut kohe omast käest võtta, võiks esmase koormuse määramiseks ja harjutuse ettenäitamiseks korra jalad paljaks võtta ja vaibal ära käia.

    Postitasin ka 4. jaanuari alla

    VastaKustuta
  2. Taldade valusaks võib vabalt olla ka alguse asi. Vähemalt endal on sama asi ja seda igal talvel. Pikapeale saad tugevamaks, aga sinnamaani tuleb kannatada.

    VastaKustuta
  3. Erinevad saapad mojutavad vaga erinevalt jalgu, kui voimalik (ehk HE tegelaste lahedalseismine voimaldab) proovi mond teist mudelit.
    Marko

    VastaKustuta
  4. Jalavalu on alguse asi, jalg harjub, läheb üle. Kellel kergemalt, kellel raskemalt. Kui ikka kuidagi ei lähe, siis peab saabast vahetama. Mõni laba ja mõni liist kohe ei sobi omavahel...

    VastaKustuta
  5. Tom !
    Pea meeles üht põhilist reeglit harjutamisel, et puhkus on sama tähtis kui treening ise. Ei maksa sattuda liiga hoogu. Las jalad harjuvad ikka suusatamisega. Eriti kui ei ole viimastel aastatel (või üldse varem) sellega eriti tegelenud. Ka oleks hea vahepel sõita just klassikat või teha lõhvestuseks mõnel päeval väikene sökrkjooks.
    Ikka nõu ja jõuga abiks IS2-l !
    R.

    VastaKustuta
  6. Kutsun kõiki bloggilisi veetma tänane päev suuskadel!
    Sellist talve me ju ootasime ja nüüd tuleks sellest võtta kõik mis annab. Täna tundub tulema talve mõnusaim suusailm: tuuletu, päikseline, sobivate pakasekraadidega. Ja toredaid paiku ning ettevalmistatud suusaradu meil jätkub. Ja vaadake ning nautige ka talvist loodust. Ise olen praegu Lahemaal ja see tundub olema tänavu Eesti kõige lumisem paik: lumeolude kaart näitab siin täna 53 cm, eile oli veel 58. Suusklema lähen Kolgaküla radadele.
    Kohtumiseni ja muljete vahetamisele siis õhtul!

    VastaKustuta
  7. mis alal Priit maailmameister on? :P

    VastaKustuta
  8. naisekandmine ilmselt.

    VastaKustuta
  9. http://www.hawaii.ee/?id=6243

    VastaKustuta
  10. Mitmekülgne inimene - triatlonis 2. ja naisekandmises maailmameister. Meeldiv, et inimene ei pea naisekandmist kuidagi teisejärguliseks, vaid on avatud ja julgeb enda üle nalja teha. See näitab tõelist suurust! Katri.

    VastaKustuta