Otsing sellest blogist

neljapäev, 7. jaanuar 2010

SUUSAVARUSTUS


Kuivõrd talv on see aasta ekstra ilus, oleks nagu veidi nukker minna metsa kepingut tegema. Mitte mõttetu, sest keping on ültra-kasulik, aga nukker - sest suustajad libisevad sust nii kenasti mööda, et tahaks ka osata nii sõita... Seetõttu ja sellepärast ostsin eile omale suusavarustuse. Triin ostis omale samuti. Tavaliselt öeldakse, et ostsin suusad - aga tegelikult niisama lihtsalt see ju ei käi - et ostad suusad ja rahu majas. Lisaks suuskadele peavad olema ju sidemed, millega saapad kinnitada suuskade külge - suusasaapad ja sinna juurde veel komfortkepid, millega on hea ennast edasitõugata. Kõik on väga kena. Aga kui Sa lähed metsa, siis mis Sa selga paned? Puuvillase särgi paned alla, kampsiku peale, mütsi, dressid ja villased sokid? See on variant - aga suhteliselt ohtlik - sest kui ära jahtud, siis läheb puuvillane särk jäässe ja hakkab külm, siis külmetud ja oledki laksti haige.



Miks ma seda kirjutan? Sellepärast, et ma ostsin omale lisaks sooja aluspesu - mis hingab, tuultpeatava mütsi, suusasokid ja täna siis veel ka juurde suusajaki (mis on hübriid - sest sellega saab ka rattaga sõita, joosta ja jäähokit mängida kui soovite) ja suusapüksid - sest strateegilisi vööst allpool paiknevaid kehaosi ei ole teps mitte mõtet ära külmetada... Keskmine suusavarustus läheb kokku maksma 6000 - 10000 krooni - mõistagi see ülempiir võib olla veel palju palju kõrgem, oleneb sellest - missugused on võimalused. Aga kui uuest peast osta suusavarustus, siis mina küll eriti ei usu, et alla 5000 kroonise väljaminekuta hakkama saab. Mis ühest küljest on karm pauk. Teisalt jällegi - kui suudad selle summa kuidagi aastate peale ära jagada, siis nii hull ei ole. Igal juhul suur tänu Olev Peters Hawaii ostujuht, kes oli nii kena ja aitas asjalike nõuannetega.



Aga see on lihtsalt selline nüanss, millega peaks iga suusavarustuse huviline tegelikult arvestama, et kui näete poe reklaami n. et suusad 599 krooni - siis teadke, et nii lihtsalt see ilmselt ei lähe - minimaalselt on sinna juurde ikkagi vaja keppe, sidemeid elik klambreid ja saapaid. Mõistagi, paljudel tublidel inimestel on suusad ja kepid ja saapad ja klambrid juba ka olemas või vähemasti mõni nimetus neist - aga kellel pole, siis selline värk.



Kui laenutate, siis läheb laenutus inimese kohta maksma 50 krooni - Trummis vähemasti nii oli. Seega siis, kui suusatate kord või kaks kuus, pole minu meelest sügavat mõtet suusavarustuse peale nii palju kulutada. Teine asi on muidugi see, et kui suusatate 4-5 korda nädalas - siis muidugi juba selgelt on. Nii et ise peate vaatama kuidas parem on.



Kuivõrd ma otsustasin suusatamise selgeks õppida ning ühtlasi alustada treeninguid kahe suure eesmärgi jaoks just suusatamisega, siis sellest johtuvalt ka tundus, et väljaminek on õigustatud. Nüüd igatahes on täna õhtul esimene suusatreening: Alo Maidla on treener ning nagu selgub, ootavad esmalt ees 5 tehnikatreeningut pisikese suusasammu harjutamisega ma väga loodan. Õpin vabastiili - õhtul pärast treeningut panen lahkesti kirja ka need õpetused mis sain, Triin lubas pilte ka teha (aga tema õpib natukene koos minuga). Nii et kui praegu keegi loeb, kes tahab ka suusatama õppida, siis teadke, et esimesed üliolulised 5 tehnikakirjeldust on järgneva nädala jooksul siia ilmumas :)

11 kommentaari:

  1. mis see hübriid jakk sul on? tootja, mudel... mul ka vaja, seetõttu uurin :)

    VastaKustuta
  2. hei, Tom
    räägi suuskade määrimisest ka
    kui tihti peaks ja kuidas ja kui palju maksab.
    kas on mingi lollikindel universaallahendus ka?
    Kas peab ise sikeldama ja ostma määrded ja ohverdama ühe triikraua või on mõni muu lahendus mõttekam?

    VastaKustuta
  3. Täpi - Sportful on firma ja mudelit ma ausalt öeldes ei mäleta, pärast vaatan järele, kas on veel midagi lisatud sinna. Seal on muidugi jällegi nii, et ideaalis on ikka erinevad suusajakk ja rattasõidujakk, rattasõidujakk peaks olema üleni windstopper, suusajakk seljalt pole, et saaks aur ja kõik muu välja. Aga see konkreetne Sportfuli jakk on hea seetõttu, et n. kui ma rattaga sõidan ja külm on, siis tõmmab windstopper vesti peale ja on kõik tip top...

    Aga suuskade määrimisest ma ei tea mitte halligi. Seda on kõige parem küsida Hawaii Expressist meeste käest - nad on lahked ja targad tüübid ja aitavad. Müüakse mingeid spets määrdeid ka mu meelest, aga eks kui ma ehk täna õhtul targemaks saan, oskan teavet jagada... praegu olen täitsa algamata algharidusega suusatamise asjus.

    VastaKustuta
  4. ERR'i suusaportaalis ilmusid 2008. aasta talvel väga head ülevaated suuskade määrimisest. Samm-sammult õpetused koos videoklippidega. Ehk kui ise on viitsimist nokitseda, siis saab sealt alustamiseks vajalikud nipid kätte. Lingid siin:

    Suusahooldusest üldiselt: http://sport.err.ee/suusk.php?0566024
    Parafiiniga määrimine: http://sport.err.ee/suusk.php?0566491
    Klassikasuusa pidamise määrimine: http://sport.err.ee/suusk.php?0566980
    Klassikasuusa kliistriga määrimine: http://sport.err.ee/suusk.php?0567215

    VastaKustuta
  5. Lihtsalt hakkama saamiseks on olemas kiirmäärded ka - pidamisteibid ja spray-määrded. Tõsiseid suusahunte need tõenäoliselt ei rahulda aga harrastaja jaoks kindlasti kiire variant suusk pidama saada. Ise kommenteerida ei oska, kuna pole proovinud. Mingi valiku leidsin näiteks siit: http://www.nevene.ee/?kiirmaarded,23

    VastaKustuta
  6. Kasutan ise kiirmääret ja universaalpidamist. Saan rahuliku kulgemisega hakkama ja vanade suuskade põhjad ongi nii nirud, et ei peaks triikraua ja siklite ja korkide ja erinevate kihte abiga peale pandud kalleid määrdeid kuigi pikaks ajaks kinni. Seega on vähegi pikematel suusasõitudel pidamise klots ja kiirmääre taskus ning vajadusel - hops! - raja äärde ja kiirhooldus minuti-paariga tehtud. Kuna sõidan klassikat, siis on eriti oluline pidamine, libisemisest väga ei hooligi.
    Olgu head või halvad suusad, määrimise sagedus sõltub nii määrimise kvaliteedist, suusapõhja pooride kvaliteedist, sõidetava lume temperatuurist ja konsistentsist, raja tugevusest, sõitja kaalust kui ka sõitude pikkusest. Et selles näiliselt ülikeerulises pudrus hakkama saada, soovitan lihtsalt suusahooldusesse määrima minnes hooldemeestelt oma suuskadele sobivate määrete ja hooldusviiside kohta küsida. Pole siiani kohanud kedagi, et keegi oleks kitsi nõu andma - kõik teevad seda rõõmuga. Üks-kaks käiku asjatundja juures ja juba on selge, kas hakkad aeg-ajalt määrdemehe juures käima, rakendad koduse triikimislaua (NB! ärge lootkegi, et sama atribuutikaga kunagi ka särgid sirgeks saab) või ostad, nagu mina, lihtlabase nö taskukomplekti.
    Kristjani pakutud Rain Jaaksoo soovitused on samuti väga heaks sissejuhatuseks. Aabitsamaterjal

    VastaKustuta
  7. millisest kauplusest see suusajakk ostetud on? hawaii'st? ja palun omalt poolt andmeid ka tuultpidava suusamütsi kohta, väga on vaja osta, aga kusagilt ei leia.

    ette tänades,
    A

    VastaKustuta
  8. Lihtsalt niisama võrdluseks maaga, kus peamiselt ainult mäesuusatamisega tegeletakse (järgmine heietus ei sisalda mingit tarkust ega õpetusi :). Seal maal tasub sisse astuda poest, kus müüakse kasutatud murdmaasuusavarustust. Kasutatud tähendab seda, et asjad on poest koju toodud või oma kodumaalt kaasa tassitud ning siis kenasti kappi jäetud paremaid aegu ootama :) Kui ikka avastad, et Torontos pole just kohta, kus neid suuski ka alla saab panna, siis on parem need oma kapist kusagile mujale viia, kust mõni teine need oma kappi hoiule viib või siis tõelise entusiastina võtab vähemalt tunniajase sõidu linnast välja (paremad kohad on veelgi kaugemal), et siis rajad soojaks sõita! Muidugi on varustuse hinnad sel puhul mitu(kümmend) korda soodsamad :)
    Meie pere ei ole just suur entusiast, aga paar korda ikka saame suusad vanast harjumusest alla, kuigi mulle ja lastele kuluks ka üks korralik treener tegelikult ära.

    VastaKustuta
  9. Tere A., laias laastus on nii, et murdmasuusavarustust müüvad Eestis: Hawaii Express, Rademar, A&T sport, Tallinna Kaubamaja ja ilmselt veel mõned poed. Kõigist neist kohtadest leiad omale ka vajaliku varustuse, minu konkreetne müts on ostetud Hawaii Pirta poest.

    VastaKustuta
  10. Killuke, väga hea idee on mu meelest ka kasutatud suusavarustus, peaasi on vaadata, et enam vähem pikkusega sobivad kepid ja suusad. Ja tingimata ei ole ka suusariided vajalikud, sest kui ma käisin esimesel korral villaste sokkide ja vanade dressidega, siis ei olnud mitte vähem lõbus suusatada kui uue varustusega, lihtsalt kui trenne tuleb rohkem, siis mingil hetkel on keha soojus tähtis ja külmetamisest hoidumisel on vähemasti see soe pesu küll väga oluline...

    VastaKustuta
  11. Olen nõus, et soe ja korralik aluspesu on eriti tähtis. Oieti sain sellest siis aru, kui lõpuks ikka need endale muretsesin ning selga panin. Murdmaasuusavarustuses on pesu mul vist kõige kallim investeering. Kuigi kasutust leiab see küll rohkem suusamägedel :)
    Ma ei mäletagi, mis mind Sinu blogi juurde tõi, kuid tore on lugeda Sinu entusiasmist ja heast tahtest sporti teha. Ma loodan, et see innustab hästi paljusid enda jaoks aega leidma!

    VastaKustuta