Otsing sellest blogist

neljapäev, 20. august 2009

108. TREENING: ESIMENE RATAS PÄRAST PÜHAJÄRVET EI LÄINUDKI AIA TAHA

Eile õhtul, peale tööd, tegime hr. Salumäega pisikese rattaringi - 40 km. Alguses viibis meie seltskonnas ka hr. Neeme, kes oli sunnitud 10 minutiga lahkuma, sest teda ootasid Vääritud Tõprad. Aga edasi kulgesime me Rocca al Mare Hawaiist, kus käisime minu rattakumme pumpamas, hr. Salumäega kahekesi. Priidul oli maastur mul oli meestur - ehk maanteratas. Ei seadnud me eile eesmärgiks väga tulise treeningu tegemist, seega hoidsime suhteliselt rahulikku tempot - mis pidevas vastutuules oli ka üsna arusaadav. Kulgesime mahedalt Suurupisse ja tagasi, läbi Kakumäe ringi muidugi.

Rattatreening oli väga lihtne. Jalg oli kuidagi eriliselt lahti ja ma tundsin kogu trenni vältel endas pulbitsemas vabastamata energiat. St jõudu oli nii palju, et võinuks ilmselt lasta terve triatloni distantsi vajadusel ühe soojaga ära. Ma polnud nädala jagu ratast sõitnud. Ja esimesed meetrid olid nii head, et tühja koha pealt läks nägu naerule. Teate küll seda tunnet - miski on nii mõnus, et naeratad. Oi kuidas mulle meeldib rattasõit. Kes oleks osanud arvata? Vahel on ikka tuline kahju, et n. koolis ei ole võimalik kehalise tunnis kasvõi proovida maanterattasõitu. Keskkoolis on päris palju igasuguseid kergejõustiku ja mängu alasid, korvpall, jalka, võrkpall jne. Aga rattasõitu võiks ka olla, olen ma vahel mõtisklenud, siis noored teaks, millega tegeleda...

Nii, aga mis me siis tegime selle tunni ja 40 jooksul, mil sõitsime? Põhiliselt mõtisklesime hr. Salumäega eelseisvate plaanide asjus. Osad mõtted olid seotud Ain-Alar Juhansoni ning 24. augusti afääriga, millisest ma veel ei räägi.

Filosofeerisime ka teemal milliseid sportlikke eesmärke võiks endale veel lähiajal seada. Kindlasti ei saa need olema kohe nii mastaapsed kui oli Pühajärve triatlon, aga mingeid sportlikke eesmärke peab inimene enesele aeg-ajalt ikka seadma. Seda enam et kui ainult treenida, siis jääb pool mõnu saamata - võistelda on ka äge. Ja esimene mõte ongi teha läbi praktiliselt kodus toimuv rattavõistlus, Tallinna Rattaralli. Pole vaja kusagile sõita kaugele ega midagi ja kui triatlonil oli distants 90km, siis siin on 78 km. Kõlab nagu üks tubli treening, kas Te ei leia? :)

11 kommentaari:

  1. Selle aasta Tallinna Rattaralli leht on see: http://www.sportinfo.ee/sportevent/task/detail/id/726/

    6. septembril siis näeme :)

    Gaspar

    VastaKustuta
  2. Tartu maraton oleks hea väljakutse.

    VastaKustuta
  3. Stardis näeme!
    Valdo :)

    VastaKustuta
  4. mul on vist vahepeal silmist mööda läinud, aga ... kas tohiks teada, mis (firma ja mark jne) mnt-rattaga Sa täpselt Pühajärvel sõitsid. Nimelt tahaksin omale soetada mnt-ratta silmaspidades triatloniks (täispikaks) treenimist ja osalemist. Kahte ratast ei luba eelarve. Tahaks ühte head ja õiglast just selleks tarbeks.

    Ette tänades
    Kadri

    VastaKustuta
  5. Tere Kadri, mul on kusjuures väga mõistlik ratas - st hästi hea ja maanteerattakontekstis ka üsna odav (uuena u 7900 krooni). Scott Speedster S40 Ostsin selle Hawaii Expressist. http://www.netti.com.au/Images/UserUploadedImages/222/Netti-Scott-Speedster-S40-18-sp-Bike.jpg - selline näeb välja. Tal on karbonkahvel, aga alumiinium raam. Ma ei oska küll praegu paremat ratast tahta kui päris aus olla... :) Ja maastikuratast ei taha eriti näha ka enam :)

    VastaKustuta
  6. Suur tänu vastuse eest! :) Eks otsin edasi, sest kahjuks on need Hawaii's läbimüüdud :(

    Kadri

    VastaKustuta
  7. Triatloni jaoks on oluline raami suurus, mis peab olema pigem suht väike. Ise 181cm pikk ja raam on 52cm, suurem enam ei sobiks hästi. Oluline on, et saad sõidu ajal küünarnukid ja seega ka keha hoida suht madalal sadula suhtes, nii on õhutakistus väiksem. See siis suht üldine jutt praegu, õige asendi leidmine on palju tõsisem lugu tegelikult. Tasub uurida nt Youtube videoid:
    http://www.youtube.com/watch?v=9c_5Pkimb64
    Või siis pöörduda otse mõne treeneri poole.

    VastaKustuta
  8. jah - see ka veel, et saaks suuruselt jne ÕIGE ratas :(

    Kardan, et selleks treenerit leida on vist võimatu ilma tutvusi omamata - klubidesse ei kuulu, 100% rahvasportlane, kes alustanud lihtsalt jooksmisega mõningad aastad (täiskasvanuna enne keskiga ;)) tagasi. Aga ostsin Suure triatloni raamatu ;) ning loodan üliväga kaupluse müüate teadmistele muidugi ning proovisõidule.

    Aga kui suur see raam siis oleks soovitav just ja ainult triatloniks treenimiseks ja võistlemiseks mnt puhul – pikkust mul 168 cm?

    PS Vabandan hr. Luhatsi ja ta blogi lugejate ees ning loodan mõistvale suhtumisele, teema läheb natuke kõrvale, aga siiski puudutab triatlonit :)

    VastaKustuta
  9. Võid proovida ühendust võtta triatloniklubi 21CC treeneritega:
    www.21cc.ee
    Nad väga kurjad ei ole :). Käesoleval nädalal on küll Ironmani orgunniga neil käed-jalad tööd täis, niiet vähe hiljem soovitan seda teha.
    Või teine variant on minna kohale Spordipartneri poodi (Pääsküla tn 8) ja rääkida Sigvard Kukega, saad kindlasti head nõu.

    VastaKustuta
  10. Suured tänud! Kasutan kindlasti neid soovitusi!

    VastaKustuta