Otsing sellest blogist

neljapäev, 16. juuni 2011

ABIKS ALGAJALE

Kirjutasin Tervis Plussi juuni numbrisse kolumni ja mõtlesin, et kui äkki keegi soovib seda enda huvides ära kasutada, siis palun väga.



Sportimise puhul pole kõige raskem füüsiline pingutus, ei ole mõtet pugeda ka vabanduse taha, et on kiire või et pole spordiriideid. Kõige raskem on sportimise juures alustamine. Amatöörsport on sada korda võluvam kui profisport. Ainuüksi sellepärast, et suurem osa meist ei saa kunagi proffideks, ja pole ka vajadust. Kõigist meist võib aga saada tubli tervisesportlane. Tahtmata kuidagi vähendada profispordi olulisust ja citius, altius, fortius põhimõtet, on ikkagi võimalik sportida teistmoodi - nii, et see on mõnus kulgemine. Võta vabalt, naudi elu!

KUIDAS SIIS IKKAGI ALUSTADA? Esmalt peab sind tabama äratundmine, et muudmoodi enam ei saa. On see siis looduslik päästerõngas kõhu ümber, 100 kg ületav kehakaal, peavalud, vilets enesetunne või midagi muud. Äratundmine peab saabuma koos tõdemusega, et midagi on vaja ette võtta. Miks peaks? Kas või sellepärast, et mitte hakata paari aasta pärast tablette neelama, arstide vahet voorima, aga ennekõike enda pärast. Enesetunde paranemise pärast.

Nüüd tasub valida sobiv spordiala. Kõikse lihtsam on alustada rattasõidu, ujumise või kepikõnniga. Ujumisel töötavad kõik keha lihased ja kepikõnd on Iiigestele palju vähem koormav kui jooks. Ja rattasõit - see on uskumatult äge ajaviide. Hea oleks osta pulsikell. Piisab täiesti tavalisest. Treenimist võiks alustada väikese pulsisagedusega, sest see põletab rasvu kõige paremini - kui selline peaks olema eesmärk. Pulsikell aitab seda jälgida.

Edasi - kui oled selline üksik hunt - põruta metsa kepingule või basseini ujuma. Kui keping igavaks läheb, siis aitavad podcastid (vt ka www.vikerraadio.ee või www.r2.ee) ja muidugi muusika, mida saab klappidega kuulata.
Kui sulle meeldib sõpradega koos aega veeta, siis palun kaasa ka nemad trenni, sest nii läheb aeg kiiremini ja saab juttu ajada. Üldse me räägime üksteisega liiga vähe. Ei pea ainult Feissaris laikirna - midagi võib otse ka öelda.

Üks oluline asi veel: kasuta ära võimalused jala käia. Ei sõida tööl liftiga, ei lähe hommikul 2 km autoga tööle. Vali selleks oma kaks jalga, sest nagu ütles Churchill: "Neile, kes jalutavad, sosistavad inglid kõrva." Kui veidi rohkem jala käid, saad aru, mida ta silmas pidas.

Rattasõitjatele: tee ratas korda, saad suurema naudingu osaliseks. Kiiver - see on kohustuslik, mõistagi juhul, kui sa endast ja oma peast lugu pead. Ja üks inimkonna ägedamaid leiutisi võib su kindla juhtimise all avada sulle maailmad, mille olemasolust polnud enne aimu.

Nii - ja nüüd, kui oled leidnud oma ala, tuleks teha kolm või rohkem trenni nädalas. Ei, kaks ei aita ja ei ole mõtet siin kauplema hakata. Vaata peeglisse ja mõtle uuesti sellele, miks sa jõudsid mõtteni, et trenni peab tegema. Võtagi kohe selline hoiak, et minimaalselt kolm trenni nädalas ja kui sul ei ole piisavalt motivatsiooni, siis vali mõni võistlus või rahvaspordiüritus, kus osaleda.

KOHE ALGUSES POLE MÕTET PAUGUTADA, valides esimeseks võistluseks täispika ironmani. Rahulikult. Kõigepealt väike rahvakeping, siis jooks, siis ujumine, siis rattavõistlus - niimoodi väiksemast suuremaks. Sama kehtib kõnni kohta - kui oled juba kaks kuud kõndinud, siis hakka vaikselt sörkima. SÖRKIMA, mitte jooksma. Sörkides jõuad ka 10 km läbida, seevastu joostes on 1 km pärast kumm tühi ja toss väljas, rääkimata sellest, mida see südamele teeb. Poole aasta plaanides võib panna mõne suurema võistluse ette sirama. Paljud inimesed vajavad eesmärke. Võistlused aitavad hoida regulaarsust sportimises. Teine võimalus on pidada päevikut, bIogi. Kirjutada üles oma tunded ja mõtted pärast trenni - see aitab ka end motiveerida ja pärast on uhke lugeda.

NÜÜD TULEB NII HOIDA. Käid vähemalt kolm korda nädalas trennis, kaasad sõpru ja vaikselt hakkab maailma tekkima rohkem värve, kaal hakkab vähenema, muutud enesekindlamaks, julgemaks - isegi sihikindlamaks -, meeldid endale natuke rohkem, teistele ka.
Oot, aga kuhu need peavalud ja liigsed kilod nüüd jäid?
Nii küsid endalt poole aasta pärast, sest siis hakkad maitsma oma tubliduse esimesi vilju. Mäletad, kui raske oli alustada? Pärast seda, kui sa ennast kätte võtsid, oli kõik muu juba vormistamise küsimus.

10 kommentaari:

  1. Super! Aitäh Sulle!
    Ma nii-nii igatsen Su kirjutisi. Ja nüüd see lõpuks tuligi.

    Õiged sõnad täpselt õigel ajal!

    VastaKustuta
  2. Alustada on raske, lõpetada on võimatu? :)

    Jõudu!

    VastaKustuta
  3. Väga lahe postitus, minu meelest võiks autor tõepoolest rohkem kirjutada.

    Kas pole igas asjas nii, et alustada on raske, siis teekonna keskel on väga lihtne ja viimasel 5% läheb jälle väga raskeks (lihtsustatult)?

    Ma lisaks veel loole otsa nii palju, et kui füüsilise aktiivsusega alustada, siis on 1 kord nädalas ka parem kui mitte midagi. Mõni kord võib alustamise lihtsaks teha ka see, kui ütled endale, et sa lähed välja lihtsalt venitama. Kui juba ratas, ujumispüksid vms välja toodud on, siis samas ei lepi muu kui tervikliku trenniga.

    VastaKustuta
  4. mina olen just sinult saanud motivatsiooni seetõttu, et ma samastasin ennast sinuga - alguses veits ülekaaluline kontorirott. Kui Ain-Alar räägib sama asja, siis see ei lähe mulle niipalju korda, kuna tema (jt) on juba sellised profid. Mõjub just see, et sina võtsid asja ette ja andsid oma tegemistest, raskustest ja edusammudest teada. Seda lugedes mõtlesin, et "pagan, kui tema suudab, siis suudan mina ka - IS1 ja IS2". Nüüd olengi juba 11 kg kergem ja tegelen regulaarselt jooksmise, ujumise ja rattasõiduga + viimasel ajal käin naisega ka rullitamas.
    Aitäh sulle ning jõudu sulle jätkata!

    VastaKustuta
  5. Tom on imetlusväärne mees.
    Kui ta oleks "harju keskmine" siis me oleksimegi juba viie esimese riigi hulgas :)

    Juulikuu tegija on siiski Taaramäe, nr1 mees rattal.
    Loodan et järgmised kuud saab ta kõvasti leheruumi.

    VastaKustuta
  6. Good job. All of them are useful.

    VastaKustuta
  7. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  8. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  9. I’m really impressed together with your writing skills as well as with the layout for your weblog.I have also avail information about the best new project Supertech Araville

    VastaKustuta
  10. Paras Quartier Gurgaon residential project launched by Paras Buildtech on Gurgaon Faridabad Road. Paras Quartier complex offer 4 BHK apartments with modern facilities.

    VastaKustuta